Osoby z cukrzycą często martwią się o swoje odżywianie. W obecnych czasach obawiają się również, że mogą zachorować i zostać poddani kwarantannie. Trzymanie pod ręką niepsującej się żywności może być świetnym sposobem na zminimalizowanie podróży do sklepu i zapewnienie, że masz wszystkie składniki potrzebne do przygotowania pożywnych posiłków.
Warto zauważyć, że wiele mrożonych lub stabilnych produktów spożywczych ma minimalny wpływ na poziom cukru we krwi. Możesz nawet mieć je w swojej spiżarni lub zamrażarce.
1. Ciecierzyca suszona lub w puszkach
Ciecierzyca może być wspaniałym zamiennikiem w popularnych potrawach. Chociaż zawiera węglowodany, jest również bogata w błonnik, białko i tłuszcz – wszystko to pomaga zminimalizować jej negatywny ogólny wpływ na poziom cukru we krwi.
Ta roślina strączkowa jest idealna do przyrządzenia hummusu. Co więcej, może być ona idealnym zamiennikiem mięsa ze względu na swoje wartości odżywcze. Idealny dodatek do zup, sosów, a także sałatek. Suszoną ciecierzycę przechowywaną w chłodnej, ciemnej spiżarni można przechowywać do 3 lat.
2. Łosoś
Najczęściej sięgając po ten gatunek ryby wybieramy łosia świeżego bądź wędzonego, niestety w tych wersjach nie jest on żywnością długoterminową. W tym wypadku możemy sięgnąć po łososia w puszce, który nadal jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 , które jak wiadomo korzystnie wpływają na nasz mózg.
To nie jedyne wartości jakie posiada ta ryba. Dodatkowo jest bogata w białko i nie zawiera węglowodanów. Łososia z puszki możesz dodać do sałatek, dodatku do przekąsek, a także możesz stworzyć z niego pasztet. Termin ważności nieotwartej puszki wygasa po mniej więcej 2 latach.
3. Nasiona chia
Nasiona chia to małe czarne lub białe nasiona. Poprawiają zdrowie układu pokarmowego, ponieważ są bogate w rozpuszczalny błonnik i tworzą żel w jelitach. Pomaga to spowolnić trawienie i zapobiega gwałtownym skokom cukru we krwi.
Te nasiona są bardzo łatwe do przemycenia w naszą codzienną dietę. Bez dodatku płynów są one chrupkie i idealnie łączą się ze smakiem równych koktajli oraz mogą stanowić dodatek do sałatek. Ważność nasion chia jest stosunkowo długa, w odpowiednich warunkach możemy przechowywać je aż 4 lata.
4. Owoce mrożone

Owoce, takie jak np. maliny, mają stosunkowo niską zawartość cukru i dużo błonnika w porównaniu z innymi owocami. Dzięki temu w mniejszym stopniu wpływają na skoki cukru we krwi. Innymi wartościowymi owocami są np. jagody, które są pełne składników odżywczych i przeciwutleniaczy, które jak wiadomo są korzystne dla naszego organizmu.
Mrożone owoce możemy przechowywać w zamrażarce nawet do roku. Możesz wykorzystać je na wiele sposobów np. dodatki do koktajli, dodatki do zup owocowych, sałatek czy wypieków.
5. Mrożone warzywa
Mrożone warzywa podobnie jak owoce mogą być mrożone przez okres do roku.
Taka forma przechowywania warzyw jest także wygodna.
Warzywem dobrym do mrożenia jest np. brokuł bądź kalafior. Kalafior jest świetnym zamiennikiem warzyw skrobiowych bądź innych dodatków do obiadów. Jego łagodny smak sprawia, że możesz połączyć go z wieloma innymi produktami ciesząc się dalej niską zawartością węglowodanów.
6. Szpinak
Szpinak jest kolejnym warzywem o niskiej zawartości węglowodanów oraz kalorii. Jego częste spożywanie nie wpływa negatywnie na poziom cukru we krwi. Niektórzy nie są jego zwolennikami, ale zbaczając na jego wartości warto odnaleźć alternatywę dla każdego.
Możesz przyrządzić go jako dodatek zamiast sałatki lub dodawać do zup, sosów i wielu innych potraw. włączając go do swojej diety zwiększasz spożycie błonnika , przeciwutleniaczy i witamin A i K. Szpinak jak i inne warzywa można poddać mrożeniu.
7. Kurczak w puszce
Tylko nieliczni sięgają po tego typu rodzaj kurczaka błędnie sądząc, że został on pozbawiony jakichkolwiek właściwości. Kurczak z puszki nadal jest chudy oraz nie stracił zawartości białka. Jest również szybką i wygodną przekąską, ponieważ jest w pełni ugotowany i gotowy do spożycia.
Tak zakupionego kurczaka możesz dodawać do zup, sałatek czy dań z piekarnika. Wystarczy wyjąć mięso z puszki, posiekać bądź rozdrobnić, co znacznie skraca czas przygotowania sałatki z kurczakiem.
8. Tłuszcze
Oliwa z oliwek jest jednym z najzdrowszych tłuszczy stosowanych w kuchni. Bogata w związki przeciwzapalne, a jej regularne spożywanie może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi.
Oliwa z oliwek jest czystym tłuszczem, co sprawia, że nie zawiera ona jakichkolwiek węglowodanów, które mogłyby niekorzystnie wpływać na poziom cukru. Wadą tego zdrowego tłuszczu jest to, że zawiera on dużo kalorii, dlatego należy używać go z umiarem. Oliwa z oliwek świetnie nada się do sosów winegret, dressingów i dipów.
9. Makaron wysokobiałkowy

Wysokobiałkowe produkty nie zawsze powinny być od razu odrzucane. Takim produktem jest np. makaron wysokobiałkowy, który jest wytwarzany z roślin strączkowych , takich jak np. czarna fasola.
Rośliny strączkowe są wysokim źródłem węglowodanów, ale prócz tego zawierają również błonnika i białka dla odmiany z pszenicą. Dlatego makarony wytwarzane z roślin strączkowych są lepszym wyborem dla cukrzyków. Taki makaron może być zamiennikiem w każdym przepisie, a przechowywać go możesz nawet do 6 miesięcy.
Planowanie posiłków
Utrzymanie cukru w stałym poziomie to ważna kwestia, ale dość trudna dla osób z cukrzycą. Jak już wiadomo ilość węglowodanów dostarczanych do naszego organizmu ma tu kluczowe znaczenie. To właśnie one są głównym czynnikiem skoków cukru, dlatego przekąski cukrzyków powinny zawierać stosunkowo niską wartość węglowodanów.
Ważną kwestią w zachowaniu stabilnego cukru może być to, by spożywać identyczną ilość węglowodanów każdego dnia. Nie należy zapominać, że ilość ich nie może być za wysoka.
Ilości węglowodanów do spożycia nie da się określić jednakowo dla każdego cukrzyka. Wszystko zależy od indywidualnej masy ciała, stosowanej aktywności, wrażliwości na insulinę, a także zapotrzebowania organizmu na kalorię. Tę kwestię najlepiej omówić z lekarzem.
Ważne jest, abyś włączał białko i tłuszcz do każdego posiłku. To pozwoli ci zachować sytość oraz pomoże zapobiec niechcianemu wzrostowi cukru.
Podsumowując
Kilka niepsujących się lub mrożonych dodatków świetnie jest mieć pod ręką, jeśli masz cukrzycę. Te produkty nie tylko w minimalnym stopniu wpływają na poziom cukru we krwi, ale można je również łączyć na wiele sposobów, tworząc przepyszne posiłki i przekąski.