Pewnie się zastanawiać, czy można schudnąć, nie rezygnując z przekąsek. Jeśli wybierzesz zdrowe, pełnowartościowe produkty z dużą ilością białka i składników odżywczych, przekąski mogą nierozłącznym dodatkiem w utracie wagi. Niektóre z nich mogą nawet pomóc w utrzymaniu sytości przez cały dzień i ograniczyć apetyt na niezdrową żywność.
Takie przekąski możesz zaserwować swoim gościom na niespodziewanym spotkaniu. Wystarczy, że masz kilka produktów w domu, a możesz zorganizować naprawdę fajną ucztę.
1. Czerwona papryka z musem z awokado
Czerwona papryka jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa. Każda odmiana papryki posiada inną ilość składników odżywczych, ale wszystkie z nich są bogate w przeciwutleniacze takie jak np. Prócz tego ta chrupiąca przekąska jest bogata w witaminę C.
Świetną przekąską jest połączenie papryki z awokado. Wystarczy zetrzeć awokado na mus, delikatnie doprawić i wysmarować wnętrze łódeczek z papryki. Dodajesz w ten sposób zdrowych tłuszczy oraz błonnika, jednoczenie nie przekraczając 200 kalorii.
Takie łódeczki można urozmaicić także innymi produktami takimi jak np. gotowane jajko czy plasterki łososia, ale należy pamiętać, że dodając inne produkty wzrasta liczba kalorii.
2. Jogurt grecki i jagody
Naturalny grecki jogurt jest świetnym kompanem dla owoców. Możesz go tak naprawdę łączyć z dowolnymi owocami, ale warto zapamiętać, że jednymi z najzdrowszych są jagody. Prócz tego, że jagody posiadają wiele składników odżywczych to jogurt grecki także nie należy do bezwartościowych.
Wysoka zawartość białka, doskonałe źródło wapnia oraz potasu to tylko jedne z najważniejszych wartości tego jogurtu. Połączenie kubeczka naturalnego, niesłodzonego jogurtu greckiego z połową szklanką dowolnych jagód dostarcza nam zaledwie 150 kalorii.
3. Plasterki jabłka z masłem orzechowym
Masło orzechowe ma wielu fanów. W internecie roi się od przepisów z tymi dodatkami, ale znacznie zdrowszą i bardziej przyjazną dla naszego organizmu przekąską jest połączenie jabłka z masłem orzechowych. Ten duet smakuje fantastycznie!
Jak wiadomo jabłka nie tylko są pyszne, ale także poprawiają zdrowie naszych jelit, także zmniejszają ryzyko zachorowalności na choroby sercowe. Masło orzechowe ma także korzyści zdrowotne dla naszego serca. Składniki zawarte w orzechach zwiększają dobry cholesterol w naszym organizmie i znacznie zmniejszają ten zły oraz trójglicerydy.
Jedyną wadą masła orzechowego jest ilość kalorii w nim zawarta. W tym wypadku należy spożywać je z umiarem jeśli nie chcemy mieć skoków cukru oraz niechcianego przyrostu masy ciała.
Do przygotowania przekąski potrzebujemy średniego jabłka oraz masła orzechowego. Jabłko należy umyć, osuszyć, a następnie pokroić w średniej grubości plasterki. Następnie wystarczy nałożyć na jabłka niewielką ilość masła orzechowego. Taka chrupiąca przekąska ma poniżej 200 kalorii.
4. Twarożek z nasionami chia i cynamonem
Twarożek, nasiona chia i cynamon. Takie połączenie ma imponujące właściwości zdrowotne. Te trio jest niesamowicie zdrowie. Jak wiadomo ser twarogowy jest bogaty w białko i bardzo sycący, a pełnotłuste odmiany zawierają sprzężony kwas linolowy, kwas tłuszczowy przynoszący dla nas z korzyści zdrowotne.
Nasiona chia są korzystne dla utraty wagi i kontroli poziomu cukru we krwi. Cynamon pomaga obniżyć poziom cukru we krwi i może poprawić pracę jelit.
5. Gorzka czekolada i migdały
Ciemna czekolada i migdały to bogata, sycąca i przekąska. Przygotowanie jej także nie zajmuje wiele czasu, a także jest świetną alternatywą dla smakoszy słodyczy. Ważną kwestią jest to by czekolada zawierała co najmniej 70% masy kakaowej. Gorzka czekolada jest także świetnym sposobem na obniżenie ciśnienia krwi, o czym niestety wiele osób jeszcze nie wie.
Korzystnym elementem tej przekąski, który wpływa na kontrolę poziomu cukru we krwi są migdały. Pomagają one także zmniejszać apetyt i wspomagają odchudzanie.
W celu stworzenia tej „słodkiej” przekąski należy rozpuścić czekoladę z odrobiną mleka sojowego, a następnie gdy czekolada stanie się płynna zanurzyć w niej migdały.
PAMIĘTAJ: Nie należy pozbawiać migdałów ciemnej otoczki, to właśnie w niej jest większość składników odżywczych, bez niej migdały stanowią mało wartościowy dodatek.
Ciemna czekolada, jak i migdały są bogate w magnez . 30 gramów migdałów z czekoladą dostarcza łącznie około 300 kalorii, wartość ta może być zależna od zawartości kakao.