fot. pixbaby.com

Banany są niezwykle zdrowe i smaczne. Są przekąską łatwą w przeniesieniu oraz świetnym dodatkiem do wielu przepisów. Tak naprawdę nie każdy ceni ten owoc jako zdrową przekąskę ze względu na jej słodki smak. Ale czy to prawda, że banany są niezdrowe?

Banany zawierają kilka niezbędnych składników odżywczych, które zapewniają korzyści dla trawienia, zdrowia serca, a także dla utraty wagi. Oprócz tego, że są bardzo pożywne, są naprawdę pyszne!

Banany zawierają wiele ważnych składników odżywczych

Banany to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Po raz pierwszy banany przybyły do nas z  Azji Południowo-Wschodniej, ale obecnie są uprawiane w wielu ciepłych częściach świata.

Pewnie niejednokrotnie, zwróciliście uwagę, że niektóre odmiany bananów różnią się od siebie kolorem, kształtem oraz wielkością. Najpopularniejszym gatunkiem, który możemy ujrzeć w naszych sklepach to Cavendish, który nazywany jest bananem deserowym.
Niedojrzałe banany charakteryzują się barwą zieloną. Ta niepozorna przekąska zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy.

Jeden, średniej wielkości banan zawiera następujące składniki odżywcze:

  • Potas: 9%
  • Witamina :  B6: 33%, C: 11%
  • Magnez: 8%
  • Miedź: 10%
  • Mangan: 14%
  • Węglowodany netto: 24 gramy
  • Błonnik: 3,1 grama
  • Białko: 1,3 grama
  • Tłuszcz: 0,4 grama

Każdy banan ma tylko około 105 kalorii i składa się głownie z samej wody i węglowodanów. Banany możemy zaliczyć do przekąsek niskobiałkowych oraz niskotłuszczowych, te dwa minerały są w znikomych ilościach.

Warto wspomnieć o tym, że węglowodany zawarte w niedojrzałych, zielonych bananach to głównie skrobia, ale w momencie, kiedy banan stanie się dojrzały skrobia zamienia si w cukier – glukozę, fruktozę i sacharozę.

Banany zawierają składniki odżywcze, które obniżają poziom cukru we krwi

Banany są bogate w błonnik, który określa się jako pektynę. Ten rodzaj błonnika nadaje miąższowi gąbczastą strukturę, która bardzo łatwo zamienia się w papkę. Niedojrzałe banany zawierają odporną skrobię, która działa jak rozpuszczalny błonnik i nie ulega trawieniu.

Spożywanie pektyny zmniejsza poziom cukru po posiłkach oraz zmniejsza apetyt. Osłabiony apetyt wynika z tego, że pektyna, spowalnia trawienie oraz opóźnia opróżnianie żołądka. Dodatkowo banany zawierają nisko indeks glikemiczny, co sprawia, że banany nie powinny powodować znacznych skoków poziomu cukru we krwi u zdrowych osób.

Należy jednak pamiętać, że osoby z cukrzycą typu 2, prawdopodobnie powinny unikać jedzenia dużej ilości dobrze dojrzałych bananów – i jeśli to robią, powinni uważnie monitorować poziom cukru we krwi.

Banany mogą pomóc w utracie wagi

Niestety nie istnieją jeszcze żadne potwierdzenia na tą tezę, ale należy wiedzieć, że banany zawierają kilka przyjaznych dla naszego organizmu cech, które stanowczo powinny sprzyjać utracie wagi.

Stosunkowo banany mają bardzo mało kalorii. Średniej wielkości banan ma lekko ponad 100 kalorii, ale przy tym jest bardzo pożywny i sycący. Wiadomo jednak, że spożywanie produktów (owoców i warzyw) z dużą zawartością błonnika, niejednokrotnie wiązało się z szybą utratą wagi. Jeśli obawiasz się jednak, że ilość glukozy zawartej w dojrzałych bananach wpłynie negatywnie na twoją wagę możesz dodawać do sałatek np. niedojrzałe banany, które przez wysoką zawartość skrobi szybko neutralizują głód.

Banany zawierają silne przeciwutleniacze

Owoce i warzywa są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy w diecie, a banany nie są wyjątkiem. Zawierają kilka rodzajów silnych przeciwutleniaczy, w tym dopaminę i katechiny.

Te przeciwutleniacze są powiązane z wieloma korzyściami zdrowotnymi, takimi jak zmniejszone ryzyko chorób serca i chorób zwyrodnieniowych.

Banany mogą pomóc Ci poczuć się pełniej

Skrobia to nic innego jak rodzaj niestrawnego węglowodanu – znajdującego się w niedojrzałych bananach i innych produktach spożywczych.

Szacować można, że im bardziej zielony banan tym większa zawartość skrobi. Z drugiej strony żółte, dojrzałe banany zawierają mniejsze ilości skrobi i błonnika. Zarówno pektyna, jak i skrobia znacząco zmniejszają apetyt i zwiększają uczucie sytości po posiłkach, a to kolejny dowód na to, że mogą być przyjaznym kompanem przy pozbyciu się zbędnych kilogramów.

fot. pixbaby.com

Niedojrzałe banany mogą zwiększać wrażliwość na insulinę

Jak wiadomo insulinoodporność jest głównym czynnikiem ryzyka wielu najpoważniejszych chorób świata, w tym cukrzycy typu 2. Istnieją badania potwierdzające, że spożycie około 15-30 gramów skrobi dziennie poprawia wrażliwość na insulinę do 50%, zaledwie w ciągu 4 tygodnia.

Niejednokrotnie wspomnieliśmy już o tym, że niedojrzałe banany są idealnym źródłem skrobi. Dlatego, spożywanie zielonych bananów może przynieść spore korzyści zdrowotne dla Ciebie i pomóc Ci zwiększyć wrażliwości na insulinę.

Banany mogą przynosić korzyści podczas ćwiczeń

Banany są często określane jako doskonały pokarm dla sportowców, głównie ze względu na zawartość minerałów i łatwo przyswajalne węglowodany. Nie są to jedyne czynniki przez które sportowcy tak często wybierają ten owoc. Banany ułatwiają niwelowanie zakwasów mięśni, które występują u ponad 95% populacji po wysiłku fizycznym.

Przyczyna skurczów tzw. kolki jest niestety nieznana, ale popularna teoria obwinia częściowe odwodnienie i brak równowagi elektrolitowej. Jednak banany zapewniają doskonałe odżywianie przed, w trakcie i po ćwiczeniach wytrzymałościowych.

Banany łatwo dodać do diety

Banany są nie tylko niesamowicie zdrowe, ale są także jednymi z najwygodniejszych przekąsek. Dodatkowo są świetnym dodatkiem do jogurtów, płatków śniadaniowych i koktajli. Możesz nawet używać ich zamiast cukru do pieczenia i gotowania. Ponadto banany rzadko zawierają zanieczyszczenia ze względu na grubą skórkę ochronną.

Banany są niezwykle łatwe do jedzenia i transportu. Zwykle są dobrze tolerowane i łatwo przyswajalne – wystarczy je obrać i zjeść. Dodatkowo istnieje kilka sposobów na wykorzystanie, skóry bananów, które mogą przyczynić do poprawienia np. kondycji twoich roślin.

Podsumowanie

Banany to popularny owoc, który ma wiele zalet zdrowotnych. Między innymi mogą poprawiać zdrowie układu pokarmowego i serca dzięki zawartości błonnika i przeciwutleniaczy. Mogą nawet pomóc w utracie wagi, ponieważ są stosunkowo niskokaloryczne i zawierają dużo składników odżywczych.

Dojrzałe banany to świetny sposób na zaspokojenie chęci na coś słodkiego. Co więcej, zarówno żółte, jak i zielone banany mogą zapewnić Ci zdrowie i pomóc zmniejszyć apetyt.

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here