Niestety ser kozi jest jeszcze niedoceniany przez sporą grupę osób. Ten kremowy przysmak o wyrazistym smaku jest produktem mlecznym, który warto poznać bliżej. Możemy znaleźć go w wielu różnych smakach oraz teksturach. Możemy wyróżnić miękki i nadający się do smarowania sera świeżego po słony, kruchy ser dojrzewający.
Wytwarzany jest on przy użyciu procesu separacji, choć przy produkcji sera z mleka krowiego ten proces jest także używany. Ser kozi jest inaczej trawiony niż ser z mleka krowiego i jest hipoalergiczną wersją dla alergików.
Wartości odżywcze
Ser kozi, znany również jako chèvre, odnosi się do każdego sera wytwarzanego z mleka koziego. Możemy nabyć go w wielu formach takich kawałek świeżego sera przypominającego ser twarogowy, dojrzałego sera cheddar, a nawet brie.
Wartość odżywcza sera koziego różni się w zależności od zastosowanej metody przetwarzania, takiej jak dojrzewanie lub peklowanie. Wszystkie rodzaje sera koziego zawierają korzystne dla zdrowia składniki odżywcze, takie jak zdrowe tłuszcze, białko, witaminy, a także minerały.
Zalecana wielkość sera koziego do spożycia jest stosunkowo niewielka, to zjedzenie około 30 gramów tego przysmaku zapewnia nam imponującą ilość składników odżywczych, a są nimi:
- Kalorie: 102
- Białko: 6 gramów
- Tłuszcz: 8 gramów
- Witamina A: 8%
- Ryboflawina (witamina B2): 11%
- Wapń: 8%
- Fosfor: 10%
- Miedź: 8%
- Żelazo: 3%

Warto wspomnieć o tym, że ser kozi jest także świetnym źródłem selenu, witaminy B3 oraz magnezu. 30 gramowa porcja sera koziego dostarcza 6 gramów sycącego białka wraz z wapniem, fosforem i miedzią, a jak wiadomo, te składniki są niezbędne dla zdrowych kości.
Dodatkowo ser kozi dostarcza zdrowe tłuszcze oraz kwasy tłuszczowe, które zapewniają uczucie sytości i prowadzą do zmniejszenia wagi ciała. Mleko kozie zawiera znacznie więcej kwasów tłuszczowych niż mleko krowie. Kwasy tłuszczowe zawarte w kozim mleku są szybko rozkładane oraz wchłaniane przez nasz organizm, co skutkuje mniejszym przechowywaniem ich w formie tłuszczu. Niektóre tłuszcze znajdujące się w kozim mleku mogą również wpływać na zdrowie na inne sposoby.
Mleko kozie zawiera kwas kaprynowy, który jest również kwasem tłuszczowym. Ma on właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Kwas kaprynowy jest skuteczny w zwalczaniu bakterii, które zwiększają stan zapalny i mogą być zaangażowane np. w rozwój trądziku u osób młodych.
Zawiera prebiotyki
Prebiotyki to nic innego jak przyjazne bakterie, które na wiele sposobów przynoszą korzyści Twojemu zdrowiu. W zależności od rodzaju ser kozi może zawierać szeroką gamę probiotyków, w tym L. acidophilus i L. plantarum.
Wykazano, że diety bogate w prebiotyki sprzyjają zdrowiu układu pokarmowego, zmniejszają stany zapalne i zwiększają odporność. Co ciekawe, ser jest doskonałym nośnikiem prebiotyków ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i twardą konsystencję, która zapewnia ochronę bakterii.
Spożywanie sera koziego wpływa na ochronę prebiotyków w naszym organizmie podczas procesu trawienia. Umożliwia on również dostarczenie większej ilości bakterii do jelit, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.
Sięgając po kozie sery należy wybierać takie, które zawierają największą zawartość prebiotyków, a są nimi sery dojrzewające oraz sery wytwarzane z mleka niepasteryzowanego.
Bardziej sycący niż inne sery
Mleko kozie zawiera unikalny profil kwasów tłuszczowych, który wiąże się z kilkoma korzyściami zdrowotnymi, niestety inne mleka go nie posiadają. Na przykład produkty mleczne wytwarzane z mleka koziego mają wysoki współczynnik właściwości przeciwzapalnych, a także zmniejszających głód.
Mleko kozie zawiera więcej krótko łańcuchowych kwasów tłuszczowych niż mleko krowie. W szczególności mleko kozie zawiera duże ilości średnio łańcuchowych kwasów tłuszczowych, którymi są np. kwasy kaprynowe i kaprylowe.
Te rodzaje kwasów są bardzo szybko trawione, co skutkuje zwiększeniem energii oraz prowadzi do szybszego uczucia sytości. Spożywanie śniadań na bazie mleka koziego ma znaczny wpływ na późniejszą potrzebę jedzenia. Ten „skutek uboczny” powoduje obniżenie głodu, którego niestety nie jest nam w stanie zapewnić mleko krowie. Tu pojawia się kolejny dowód na to, że dodanie sera koziego bądź koziego mleka do naszej diety pomoże nam w szybszej utracie wagi.
Oprócz licznych właściwości zdrowotnych ser kozi jest pysznym dodatkiem do wielu potraw.
Ponieważ ser różni się smakiem w zależności od odmiany, najlepszym wyborem może być zakup sera o łagodnym smak. Wybierając tę opcję możesz wkomponować go w wiele przepisów.

Oto kilka kreatywnych sposobów na dodanie koziego sera do diety:
- Miękki ser kozi pokrój na świeże warzywa jako kremowy i satysfakcjonujący dodatek do sałatki.
- Posmaruj tosty kozim serem wraz z awokado, gotowanymi warzywami i jajkami, aby uzyskać zwycięską kombinację śniadaniową.
- Mini tarty wypełnij bitym kozim serem i pokrojoną figą, aby uzyskać apetyczną przystawkę.
- Udekoruj swoje ulubione krakersy kozim serem i pokrojonymi jabłkami, aby uzyskać smaczną przekąskę.
- Piersi z kurczaka nadziewamy kozim serem i świeżymi ziołami, a następnie pieczemy w piekarniku na obiad, który sprawi radość całej rodzinie.
- Dodaj kozi ser do swojego ulubionego przepisu na quiche lub frittatę.
- Połącz kozi ser z gotowaną owsianką, a następnie dodaj słodkich lub pikantnych składników, takich jak owoce lub warzywa.
- Przed pieczeniem lub grillowaniem nadziewamy paprykę ugotowaną komosą ryżową, warzywami i kozim serem.
- Zamień mozzarellę lub ricottę na kozi ser podczas robienia domowej pizzy lub podpłomyków.
- Zrób omlet z kozim serem, grzybami i świeżymi ziołami.
- Dodaj kozi ser do puree ziemniaczanego, aby uzyskać niepowtarzalny smak.
- Podczas przygotowywania zup używaj koziego sera zamiast ciężkiej śmietany lub masła, aby nadać jej konsystencję i smak.
- Połącz ubity kozi ser z odrobiną miodu i podawaj z plasterkami owoców, aby uzyskać zdrowszy deser.
- Połącz figi z kozim serem, taki smak na pewno nie szybko zapomnisz.
Jak widać, kozi ser można dodać do wielu przepisów, a także tym serem możemy zastąpić inne sery typu mozzarela. Prócz tego, że możemy łatwo wkomponować go w wiele przepisów, kozi ser jest bezpiecznym wyborem do zaserwowania dla najbliższych, którzy nie tolerują produktów z mleka krowiego.
Podsumowanie
Ser kozi to pożywny produkt mleczny, który jest pełen witamin, minerałów i zdrowych tłuszczów. Jedzenie sera koziego może korzystnie wpływać na Twoje zdrowie na kilka sposobów, w tym zwiększając uczucie sytości i zmniejszając stan zapalny. Ponadto struktura białka i niższy poziom laktozy sprawiają, że jest to lepszy wybór dla osób z nietolerancją mleka krowiego. Posiadanie tego składnika w kuchni może sprawić, że zawsze będziesz mieć wyjątkowy składnik, który można włączyć do zarówno słodkich, jak i pikantnych potraw.