fot. pixababy.com

Niektóre kobiety w ciąży unikają jedzenia ryb ze względu na rtęć i inne zanieczyszczenia występujące w niektórych gatunkach ryb. Jednak ryby są zdrowym źródłem chudego białka, zdrowych tłuszczów, witamin, a także minerałów. Więc czy na pewno należy unikać tego rodzaju produktów?

Łosoś jest jedną z ryb, która ma niską zawartość rtęci. Mimo to, należy unikać niektórego rodzaju łososia. Dlatego należy skrupulatnie przestudiować jaki łosoś jest bezpieczny dla kobiet w ciąży.

Dodatkowo niektóry diabetycy zalecają spożycie około 300 gramów łososia w okresie ciąży oraz podczas karmienia piersią.

Rodzaje wędzonego łososia

Wędzony łosoś jest produktem peklowanym, ale ta metoda dzieli się na 2 odrębne sposoby obróbki: na zimno oraz gorąco.

  • Wędzone na zimno. Łosoś jest suszony i wędzony w temperaturze 21–32 ℃. Nie jest on bowiem w pełni ugotowany. Charakterystyczną cechą dla tego typu obróbki jest jasny kolor mięsa. Dodatkowo jego konsystencja jest dość miękka, a mięso nadal posiada silny, rybny posmak. Ten rodzaj łososia najczęściej spożywany jest z pastami.
  • Wędzone na gorąco. Łosoś jest peklowany w solance i wędzony w temperaturze 49 ℃, aż jego temperatura wewnętrzna osiągnie 57 ℃ bądź wyższą. Ten rodzaj łososia jest w pełni ugotowany. Jego konsystencja jest jędrna, kolor ciemny różowy oraz ma piękny i silny aromat wędzenia.

Krótko mówiąc, łosoś peklowany na zimno jest produktem niepełni ugotowanym i w tym przypadku kobiety w ciąży powinny unikać tego produktu. Podobna zasada dotyczy owoców morza, innych ryb, a także sushi. Jedynym w pełni bezpiecznym wariantem jest łosoś wędzony na ciepło.

Etykiety

W restauracyjnym menu jak i w sklepach spożywczych możemy znaleźć wiele produktów zawierających łososia wędzonego. Zdarza się niekiedy, że są to produkty pakowane w torebeczki próżniowe bądź puszki. W takich wariantach należy dokładnie zapoznać się z etykietą zawartą na produkcie lub zapytać bezpośrednio kelnera jaką metodę zastawano do obróbki łososia.

Jeśli jednak nie masz pewności, czy produkt był wędzony na gorąco czy na zimno, najlepiej skonsultować się z obsługą lub zadzwonić na infolinię producenta.

Suszona ryba jest uważana za niedogotowaną, podczas gdy suszona w puszkach lub nadająca się do przechowywania jest uważana za bezpieczną do spożycia w czasie ciąży bez dodatkowego gotowania. Dzieje się tak dlatego, że ryba przygotowywana do umieszczenia w puszcze przechodzi więcej etapów obróbki w celu wydłużenia terminu ważności.

Jakie są skutki zdrowotne jedzenia wędzonego łososia w ciąży?

Jedna porcja wędzonego łososia o wadze 100 gramów dostarcza wielu korzystnych składników odżywczych dla kobiet w ciąży. Obejmują one:

  • Kalorie: 117
  • Tłuszcz: 4 gramy
  • Białko: 18 gramów
  • Węglowodany: 0 gramów
  • Witamina B12: 136% , E: 9%, D: 86% dziennego zapotrzebowania (dd)
  • Selen: 59% dz
  • Żelazo: 5% dz
  • Cynk: 3% dz

Ryby są bogate w wiele składników odżywczych niezbędnych dla naszego organizmu, a  także dla zdrowia oczu i prawidłowego rozwoju płodu. Tymi składnikami odżywczymi są np.  jod, witaminy B12 i D.

fot. pixababy.com

W porównaniu z innymi źródłami białka ryby mają często wyższą zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA. DHA odgrywa szczególnie ważną rolę podczas ciąży, przyczyniając się do rozwoju mózgu płodu. Badania dowodzą, że spożywanie odpowiedniej ilości kwasów omega-3 wpływa pozytywnie na lepszy rozwój intelektualny dzieci i niemowląt.

Ważną kwestią jest to by unikać ryb z wysoką zawartością rtęci!

Najważniejsze

Kolejną ważną rzeczą jest to by unikać innego rodzaju odmian łososia, który został poddany obróbce na zimno. Tak jak wspomnieliśmy wcześniej, te rodzaje łososia, jak i innych ryb, nie są w pełni ugotowane i mogą doprowadzić do skutków niepożądanych, a także stanowią duże ryzyko dla naszego zdrowia.

Łosoś wędzony na gorąco jest w pełni ugotowany i nie powinien powodować groźnych infekcji. Należy pamiętać, że jeśli jednak łosoś wędzony na gorąco nie był wcześniej podgrzewany do 54℃, należy podgrzać go dodatkowo przed jedzeniem. Inne rodzaje ryb wędzonych, które również zostały poddane identycznej obróbce na ciepło, są również bezpieczne. Dlatego podczas ciąży najlepiej jest jeść tylko wędzonego na gorąco lub nadającego się do przechowywania łososia w puszcze.

Podsumowanie

Ciąża nie przekreśla jedzenia wszelkiego rodzaju ryb. Należy jednak pamiętać, że mogą to być tylko ryby, które zostały poddane odpowiedniej temperaturze grzania. Nie musisz spożywać tylko wędzonego łososia, równie dobrze możesz zakupić łososia świeżego i przygotować go samodzielnie, najważniejsze jest to byś nie sięgała po surowe owoce morze oraz ryby, które są niebezpiecznie zarówno dla Ciebie jak i dla Twojego dziecka!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here