fot. pixababy.com

Niewiele osób wie co to jest likopen i w jakich produktach możemy go „ujrzeć”. Likopen to tak naprawdę pigment, który nadaje owocom i warzywom charakterystyczny czerwony kolor. Prócz tego, że jest on barwnikiem jest on również odżywką dla roślin o właściwościach przeciwutleniających.

Likopen to odżywka dla roślin o właściwościach przeciwutleniających. To pigment, który nadaje charakterystyczny kolor czerwonym i różowym owocom, takim jak pomidory, arbuzy i czerwony grejpfrut. Likopen wiąże się z korzyściami zdrowotnymi, od zdrowia serca po ochronę przed oparzeniami słonecznymi i niektórymi rodzajami raka.

Owoce takie jak pomidory, arbuz, czy czerwony grejpfrut osiągają swoją barwę właśnie dzięki likopenowi. W tym artykule możesz znaleźć korzyści zdrowotne, które płyną z tego związku.

Silne właściwości przeciwutleniające

Likopen jest przeciwutleniaczem z rodziny karotenoidów. Przeciwutleniacze chronią Twój organizm przed uszkodzeniami powodowanymi przez związki zwane wolnymi rodnikami. Jak wiadomo wolne rodniki uszkadzają cząsteczki naszych komórek, co skutkuje przyśpieszeniem efektu starzenia.

Dodatkowo kiedy poziomy wolnych rodników znacznie przewyższa poziom przeciwutleniaczy w naszym organizmie, może pojawić stres oksydacyjny. Ten stres jest powiązany z pewnymi chorobami przewlekłymi, takimi jak cukrzyca , choroby serca, a nawet Alzheimer.

Likopen może pomóc utrzymać nam równowagę wolnych rodników, chroniąc przy tym nasz organizm przed zwiększeniem, a także wystąpieniem powyższych chorób. Istnieją badania, ukazujące, że likopen może chronić organizm przed uszkodzeniami spowodowanymi przez pestycydy, herbicydy, glutaminian sodu  i niektóre rodzaje grzybów.

Mniejsze ryzyko chorób serca

Likopen może również pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju lub przedwczesnej śmierci z powodu chorób serca. Ten rodzaj przeciwutleniacza pomaga zwiększać „dobry” cholesterol, a także obniża poziom tego „złego”. Wysoki poziom likopenu może pomóc również wydłużyć życie osobom z zespołem metabolicznym.

Ochronne działanie likopenu wydaje się szczególnie korzystne dla osób z niskim poziomem przeciwutleniaczy we krwi lub wysokim poziomem stresu oksydacyjnego. Obejmuje to osoby starsze i osoby, które palą, mają cukrzycę lub choroby serca.

Likopen również po za wspomnianymi tu właściwościami pozytywnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego. Poprawia on również funkcjonowanie śródbłonka, rozszerzając naczynia krwionośne, zmniejszając tym ryzyko udaru bądź zawału serca.

fot. pixababy.com

Inne potencjalne korzyści

Likopen może również oferować szereg innych korzyści zdrowotnych – do najlepiej zbadanych należą:

  • Poprawia wzrok: Likopen może zapobiegać lub opóźniać powstawanie zaćmy i zmniejszać ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, głównej przyczyny ślepoty u osób starszych.
  • Zmniejsza ból: Likopen może pomóc zmniejszyć ból neuropatyczny, rodzaj bólu spowodowanego uszkodzeniem nerwów i tkanek.
  • Chronić mózg: właściwości przeciwutleniające likopenu mogą pomóc w zapobieganiu napadom i utracie pamięci, które występują w chorobach związanych z wiekiem, takich jak choroba Alzheimera.
  • Wzmocnienie kości: działanie przeciwutleniające likopenu może spowolnić śmierć komórek kostnych, wzmocnić architekturę kości i pomóc w utrzymaniu zdrowych i silnych kości.

Niestety pozostałe „funkcje” likopeny są nadal badane i należało by przyjąć je s przymrużeniem oka, co nie wyklucza by zwiększyć spożycie czerwonych owoców.

Najlepsze źródła żywności

Wszystkie naturalne pokarmy o kolorze od różowego do czerwonego zazwyczaj zawierają likopen. Pomidory zaś są najlepszym dostawcą tego przeciwutleniacza. Im bardziej czerwony pomidor tym większa zawartość likopenu.

Ten składnik możesz znaleźć również w wielu innych produktach, a oto kilka z nich:

  • Suszone pomidory: 45,9 mg
  • Przecier pomidorowy: 21,8 mg
  • Guawa: 5,2 mg
  • Arbuz: 4,5 mg
  • Świeże pomidory: 3,0 mg
  • Pomidory w puszce: 2,7 mg
  • Papaja: 1,8 mg
  • Różowy grejpfrut: 1,1 mg
  • Gotowana słodka czerwona papryka: 0,5 mg

Podsumowanie

Tak jak wspomnieliśmy wcześniej, likopen jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, który niesie ze sobą wiele korzyści dla naszego zdrowia. Prócz właściwości wymienionych wyżej likopen chroni naszą skórę przed słońcem, poprawia zdrowie serca oraz zmniejsza ryzyko pojawienia się raka. Chociaż można go spożywać również jako suplement do kupienia w aptece, może być najbardziej skuteczny w przypadku spożycia z pokarmów bogatych w likopen, takich jak pomidory i inne czerwone lub różowe owoce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here