Wasabi

Wasabi dobrze zna każdy miłośnik sushi. Przyprawa ta wyróżnia się przede wszystkim swoim charakterystycznym, zielonym zabarwieniem oraz ostrym smakiem, jeszcze silniejszym od naszego rodzimego chrzanu. Jego zadaniem jest podkreślenie delikatnego smaku sushi oraz nadanie potrawie jeszcze bardziej unikalnego charakteru. Sprawdźmy, co warto wiedzieć o wasabi, do czego służy ta przyprawa oraz jak w pełni wykorzystać jej potencjał kulinarny!

Wasabi dobrze zna każdy miłośnik sushi. Przyprawa ta wyróżnia się przede wszystkim swoim charakterystycznym, zielonym zabarwieniem oraz ostrym smakiem, jeszcze silniejszym od naszego rodzimego chrzanu. Jego zadaniem jest podkreślenie delikatnego smaku sushi oraz nadanie potrawie jeszcze bardziej unikalnego charakteru. Sprawdźmy, co warto wiedzieć o wasabi, do czego służy ta przyprawa oraz jak w pełni wykorzystać jej potencjał kulinarny!

Czym jest wasabi? Jak się go produkuje?

Wasabi to jedna z najdroższych przypraw egzotycznych. Jest wytwarzany z dostępnej wyłącznie na terenie Azji rośliny o zielonych liściach o tej samej nazwie. Jej kłącze obiera się ze skórki oraz ściera na gęstą, jednolitą masę, podobnie jak nasz rodzimy chrzan. Nic więc dziwnego, że w polskiej nomenklaturze przyjęła się nazwa chrzan wasabi, mimo tego, że roślina ta nie jest bynajmniej daleką krewniaczką chrzanu, lecz… kapusty. Wasabi rośnie głównie na brzegach górskich strumieni, a jego korzenie i pędy są stale obmywane wartką wodą.

Wasabi jest od wielu wieków jedną z podstawowych przypraw, używanych w kuchni japońskiej. Jest nie tylko składnikiem, który poprawia walory smakowe przyrządzonych z jej udziałem dań, lecz także słynie ze swoich właściwości leczniczych. Japończycy chętnie sięgają po niego w przypadku zatruć pokarmowych i problemów trawiennych, których nieprzyjemne objawy skutecznie eliminuje wasabi.

Jakby tego było mało, badania naukowe potwierdziły pozytywny wpływ wasabi na układ krążenia oraz jego antynowotworowe właściwości. Jego spożywanie jest także w stanie skutecznie chronić przed próchnicą, a także zapobiegać zakrzepom krwi. Wasabi pozytywnie wpływa również na drogi oddechowe, a jego właściwości rozgrzewające i poprawiające drożność dróg oddechowych docenią osoby przeziębione oraz chorujące na astmę.

Czym jest wasabi

Jak się to je, czyli jak łączyć sushi z wasabi?

Wasabi w kuchni szczególnie dobrze łączy się ze smakiem surowych ryb, nic więc dziwnego, że jest stałym dodatkiem, bez którego zdecydowanie nie może się obyć najlepsze sushi w Krakowie! Zamawiając sushi w restauracji, wasabi otrzymamy w postaci gęstego, zielonego sosu, podanego w osobnym naczyniu. To od nas i naszych gustów zależy, ile tego cennego składnika wykorzystamy oraz czy w ogóle sięgniemy po wasabi. Jego ostry smak nie każdemu przypadnie bowiem do gustu. Warto jednak przynajmniej spróbować jeść sushi z wasabi, gdyż jego dodatek znacząco uwydatnia smak potrawy.

Istnieją dwa warianty sushi, których wasabi jest jednym ze składników – w przypadku nigiri, wasabi jest nakładane bezpośrednio na rybę, a w maki jego cienką warstwą pokrywa się ryż. Na sam początek przygody z sushi, warto spróbować wasabi w niewielkiej ilości. W ten sposób sprawdzimy, jak smakuje ta wyjątkowa pod wieloma względami przyprawa oraz dowiemy się, jaka jej ilość odpowiada naszym preferencjom smakowym. Nawet najlepsze sushi w Krakowie nie może się bowiem obyć bez chociażby niewielkiego dodatku wyrazistego w smaku wasabi!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here