fot. unsplash.com

Podczas stosowania zbilansowanej diety, ograniczanie spożycia tłuszczu jest generalnie niepotrzebne. Jednak w pewnych okolicznościach ograniczenie tłuszczu w diecie może być korzystne dla ogólnego zdrowia. 

Diety niskotłuszczowe są zalecane, jeśli dochodzisz do siebie po operacji woreczka żółciowego lub masz zapalenie pęcherzyka żółciowego lub trzustki. Diety niskotłuszczowe mogą również zapobiegać zgadze, obniżać wagę i poprawiać poziom cholesterolu.

Oto 7 niskotłuszczowych produktów spożywczych, które są dobre dla zdrowia.

1. Warzywa liściaste, zielone

fot. unsplash.com

Zielone warzywa liściaste praktycznie nie zawierają tłuszczu i zawierają dobroczynne minerały i witaminy, w tym wapń, potas, kwas foliowy oraz witaminy A i K. Są szczególnie bogate w pewne związki roślinne, które zmniejszają stan zapalny w organizmie.

Nic dziwnego, że badania sugerują, że dieta bogata w zielone warzywa liściaste może chronić przed niektórymi chorobami, takimi jak choroby serca, cukrzyca i rak.

Typowe zielenie liściaste obejmują:

  • jarmuż
  • szpinak
  • rukola
  • Boćwina szwajcarska
  • sałata rzymska

Świeże warzywa liściaste można dodawać do sałatek lub koktajli. Możesz również spróbować gotować na parze lub podsmażać je z ulubionymi ziołami i przyprawami, aby uzyskać pełnowartościowy dodatek.

2. Owoce

Owoce to doskonała opcja, jeśli szukasz słodkiej, niskotłuszczowej przekąski. Są również szczególnie bogate w związki roślinne. W rzeczywistości wiele z tych korzystnych związków roślinnych jest odpowiedzialnych za żywe kolory owoców. Prawie wszystkie owoce mają niską zawartość tłuszczu i są bogate w witaminy, minerały i błonnik. Są również szczególnie bogate w związki roślinne. W rzeczywistości wiele z tych korzystnych związków roślinnych jest odpowiedzialnych za żywe kolory owoców.

Ponadto wiadomo, że niektóre związki roślinne są silnymi przeciwutleniaczami. W Twoim organizmie przeciwutleniacze chronią przed szkodliwymi, niestabilnymi cząsteczkami zwanymi wolnymi rodnikami. Uszkodzenia komórek wywołane przez wolne rodniki są związane ze starzeniem się, chorobami serca, zapaleniem stawów, rakiem i innymi stanami.

Owoce można spożywać świeże, suszone lub gotowane. Spróbuj dodać je do koktajli i sałatek lub zjeść je z różnymi dipami. Diety bogate w owoce i warzywa mogą zmniejszać szkodliwe działanie wolnych rodników ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy.

3. Fasola i rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe to klasa warzyw obejmująca fasolę, groch i soczewicę. Mają niską zawartość tłuszczu i nie zawierają cholesterolu. Co więcej, są bogate w błonnik, białko, witaminy z grupy B i niezbędne minerały, takie jak magnez, cynk i żelazo.

Ze względu na swój wysoce odżywczy profil, fasola i rośliny strączkowe oferują szereg korzyści zdrowotnych. Spożywanie ich obniża również ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, a także kontrolować poziom cukru we krwi. Ponadto regularne spożywanie fasoli i roślin strączkowych może pomóc w odchudzaniu, ponieważ duże ilości błonnika mogą dłużej utrzymywać uczucie sytości.

4. Grzyby

Grzyby to pyszne, beztłuszczowe jedzenie, które ma wiele korzyści zdrowotnych. Nie należą do żadnej z tradycyjnych grup żywności – nie są owocami ani warzywami, zbożem ani produktem zwierzęcym.

W rzeczywistości grzyby mają szerokie zastosowanie od wieków jako żywność i lekarstwa. Składniki odżywcze w grzybach różnią się w zależności od rodzaju – ale wszystkie zawierają potas, błonnik oraz różne witaminy z grupy B i minerały. Niektóre typy zawierają również znaczną ilość witaminy D.

Grzyby są największym źródłem przeciwutleniacza o silnym działaniu przeciwzapalnym. Badania sugerują, że grzyby mogą wzmacniać układ odpornościowy i chronić przed niektórymi nowotworami.

5. Czosnek

fot. unsplash.com

Odważny smak i aromat czosnku sprawiają, że jest popularnym składnikiem. Co więcej, ma bardzo mało kalorii i prawie nie zawiera tłuszczu. Czosnek od zawsze był stosowany jako antybiotyk. Regularne spożywanie czosnku może wzmocnić układ odpornościowy i pomóc w zapobieganiu przeziębieniom.

Aktywne związki czosnku pomagają również w obniżeniu ciśnieniu krwi i cholesterolu.

6. Pierś z kurczaka

To popularna, niskotłuszczowy pokarm, który zapewnia imponującą ilość wysokiej jakości białka w jednej porcji. Pierś to najchudsza część kurczaka. 85 gramowa porcja pieczonej piersi z kurczaka bez skóry zawiera tylko 3 gramy tłuszczu, ale dostarcza 26 gramów białka. Oprócz białka kurczak zawiera duże ilości niacyny, witaminy B6, selenu i fosforu.

7. Słodkie ziemniaki

Batat to pożywne, niskotłuszczowe warzywo korzeniowe. To kolejne z warzyw o niskiej zawartości tłuszcz. Oprócz niskiej zawartości tłuszczu słodkie ziemniaki dostarczają witaminy A, witaminy C i kilku witamin z grupy B. Są również bogate w minerały, takie jak potas i mangan.

Ich jaskrawo pomarańczowy kolor zawdzięcza dużej ilości beta-karotenu, pigmentu roślinnego, o którym wiadomo, że chroni komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki.

Beta-karoten wydaje się szczególnie korzystny dla oczu. Badania sugerują, że diety bogate w beta-karoten są związane ze zmniejszonym ryzykiem chorób oczu, takich jak zaćma i zwyrodnienie plamki związane z wiekiem.

Podsumowanie

Możesz być zainteresowany dietą niskotłuszczową z powodów osobistych lub medycznych.

Na przykład diety niskotłuszczowe mogą być zalecane w przypadku problemów trawiennych, utraty wagi i stanów związanych z wątrobą, woreczkiem żółciowym lub trzustką. Każda pozycja na powyższej liście ma niską zawartość tłuszczu i kalorii i może zapewnić wiele unikalnych, popartych naukowo korzyści zdrowotnych.

Jeśli chcesz zmniejszyć spożycie tłuszczów, rozważ włączenie tych produktów do swojej diety.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here