fot. unsplash.com

Istnieje lista produktów zwanych superfoods. Są to powiem, produkty bogate w składniki odżywcze, które mają dobry wpływ na zdrowie. Wiele produktów możemy określić jako SUPER, ale ważne jest by zrozumieć jakie to dokładnie produkty, które są kluczem do dobrego zdrowia i pomogą zapobiec chorobą.

Aby mieć pewność, że produkt oznaczony marką „superfoods” naprawdę należy do tej grupy, należy najpierw zapoznać się z poniższą listą.

Produkty, które zasługują na tytuł „superfoods”:

1.Warzywa liściaste, zielone

Niewiele osób wie, że ciemnozielone warzywa liściaste są świetnym źródłem składników odżywczych. Zielone „liście” są dostawcami kwasu foliowego, cynku, wapnia, żelaza, magnezu, witaminy C i błonnika. Co sprawia, że ​ są tak super? Jest w nich potencjał zmniejszania ryzyka chorób przewlekłych, w tym chorób serca i cukrzycy typu 2.

Zawierają także różne związki przeciwzapalne znane jako karotenoidy, które chronią przed niektórymi typami raka.

Niektóre dobrze znane warzywa, które są łatwo dostępne:

  • Jarmuż
  • Buraczki
  • Rzepa
  • Szpinak

Niestety niektóre te produkty mają dość gorzki smak i nie każdemu mogą smakować, ale możesz wykazać się kreatywnością! Dodaj je do ulubionych zup, sałatek czy koktajli, a dodatek innych produktów może całkowicie zmienić ich pierwotny smak.

2. Jagody

Jagody są potężną odżywką dla naszego organizmu. Zawierają witaminy, minerały, błonnik, a także przeciwutleniacze.  Przeciwutleniacze mają silne właściwości zmniejszające ryzyko chorób serca, niektórego typu raka oraz stanów zapalnych.

Dodatkowo jagody mogą być bardzo skuteczne w leczeniu lekkich zaburzeń trawiennych i immunologicznych. Niejednokrotnie zostały już dołączone jako „lek” w terapiach medycznych schorzeń jelitowych.

Niektóre z najczęstszych jagód, po które sięgamy to:

Możesz dodawać je do śniadania, deserów, sałatek, a także koktajli. Korzyści zdrowotne płynące z jagód są tak samo wszechstronne jak i może być ich zastosowanie w kuchni.

3. Zielona herbata

fot. pixababy.com

Zielona herbata przybyła do nas z Chin. Jest to nisko kofeinowy napój o szerokim wachlarzu właściwości leczniczych.

 

Zielona herbata jest bogata w przeciwutleniacze i związki polifenolowe, które mają silne działanie przeciwzapalne. Polifenole, zawarte w zielonej herbacie, są tak naprawdę tym, co nadaje zielonej herbacie jej widoczną zdolność do ochrony przed chorobami przewlekłymi, w tym chorobami serca, cukrzycą i rakiem.

Dodatkowo zielona herbata może sprzyjać przy odchudzaniu.

4. Jajka

Jak wiadomo, jajka są najlepszym źródłem białka. Mają wysoką zawartość cholesterolu, ale pozostają jednym z najzdrowszych pokarmów, ponieważ zawarty w nich cholesterol nie jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Całe jaja są bogate w wiele składników odżywczych, w tym witaminy z grupy B, cholinę, selen, witaminę A, żelazo i fosfor. Są również naładowane wysokiej jakości białkiem.

Jajka zawierają dwa silne przeciwutleniacze, o których wiadomo, że mogą chronić wzrok i zdrowie oczu. Jajka są bardzo uniwersalnym produktem, który można dodać do wielu potraw. Możesz dodać je do sałatek, zup, kanapek bądź spożywać jako samodzielną przekąskę. Dodatkowo gotowane jajka są bardzo łatwe w przeniesieniu, więc taki rodzaj przekąski możesz zabrać wszędzie.

W rzeczywistości jedzenie jajek może u niektórych osób podnieść „dobry” cholesterol HDL, co może prowadzić do korzystnego zmniejszenia ryzyka chorób serca.

5. Rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe to klasa produktów roślinnych składająca się z fasoli, soczewicy, soi,  grochu i orzeszków ziemnych. Zasłużyły one także na etykietę superfood. Są one bogate w wiele substancji odżywczych i również mogą odgrywać rolę w zapobieganiu różnych chorób.

Dodatkowo rośliny strączkowe są bogatym źródłem witamin z grup B, białka, błonnika oraz różnych minerałów. Rośliny strączkowe oferują nam wiele korzyści zdrowotnych, utrzymują kontrolę nad cukrzycą typu 2, a także obniżają ciśnienie krwi i „złego” cholesterolu.

Regularne spożywanie fasoli i roślin strączkowych może również sprzyjać utrzymaniu zdrowej wagi ze względu na ich zdolność do poprawy uczucia sytości. Rośliny strączkowe mogą być także świetnym zamiennikiem dla mięsa.

6. Orzechy i nasiona

fot. pixababy.com

Orzechy i nasiona są bogate w błonnik, białko wegetariańskie i zdrowe tłuszcze. Posiadają także związki roślinne o właściwościach przeciwzapalnych oraz przeciwutleniających, które mogą chronić przed stresem oksydacyjnym. Jedzenie orzechów i nasion może chronić przed chorobami serca.

Typowe orzechy i nasiona obejmują:

  • Migdały , orzechy pekan, pistacje, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, orzechy makadamia.
  • Orzeszki ziemne
  • Nasiona słonecznika, pestki dyni, nasiona chia , siemię lniane, nasiona konopi.

Po mimo tego, że orzechy i nasiona są kalorycznie, niektóre rodzaje orzechów są powiązane z utratą wagi, jeśli są zawarte w zbilansowanej diecie.

7. Łosoś

Łosoś to bardzo pożywna ryba bogata w zdrowe tłuszcze, białko, witaminy z grupy B, potas i selen. To jedno z najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, które są znane z wielu korzyści zdrowotnych, takich jak zmniejszenie stanu zapalnego.

Łosoś dodany do diety może również zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca i cukrzycy. Włączony do codziennego żywienia może również pomóc w utrzymaniu prawidłowej wagi. Potencjalną wadą jedzenia łososia i innych rodzajów owoców morza jest ich potencjalne zanieczyszczenie metalami ciężkimi i innymi zanieczyszczeniami środowiska. Możesz uniknąć potencjalnych negatywnych skutków, ograniczając spożycie ryb do dwóch do trzech porcji tygodniowo oraz wybierać ryby z dobrych hodowli.

Podsumowanie

Możesz osiągnąć wiele dobrego z prawidłowego odżywiania się. Nie warto podążać za trendami żywieniowymi, należy skrupulatnie przemyśleć czego oczekujemy od danej diety. Zamiast tego, najlepszym zdrowiem jest codzienne spożywanie różnorodnych pożywnych pokarmów z etykietą superfoods.

Uwzględnienie niektórych lub wszystkich produktów z tej listy w ramach zbilansowanej diety może korzystnie wpłynąć na ogólny stan zdrowia i zapobiegać niektórym chorobom przewlekłym.

 

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułNasiona konopi do spożycia
Następny artykułDieta superfoods

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here