Nasiona konopi to nasiona rośliny, zwanej Cannabis sativa . Pochodzą z tego samego gatunku co marihuana, ale z innej odmiany. Jednak zawierają tylko śladowe ilości THC, związku psychoaktywnego w marihuanie.
Mało kto wie, że nasiona konopi są wyjątkowo pożywne i bogate w zdrowe tłuszcze, białko i różne minerały.
1. Nasiona konopi są niezwykle pożywne
Nasiona konopi są bardzo pożywne. Mają łagodny, orzechowy smak i często nazywane są sercami konopnymi. Nasiona konopi zawierają ponad 30% tłuszczu. Są wyjątkowo bogate w dwa niezbędne kwasy tłuszczowe, kwas linolowy i kwas alfa-linolenowy.
Zawierają również kwas gamma-linolenowy, który wiąże się z kilkoma korzyściami zdrowotnymi. Nasiona konopi są doskonałym źródłem białka, ponieważ 1/4 ich kalorii pochodzi z wysokiej jakości białka.
To znacznie więcej niż podobne produkty, takie jak nasiona chia i siemię lniane , których kalorie składają się tylko z 16–18% białka. Nasiona konopi są również doskonałym źródłem witaminy E i minerałów, takich jak fosfor, potas, sód, magnez, siarka, wapń, żelazo i cynk.
Nasiona konopi można spożywać na surowo, gotowane lub pieczone. Olej z nasion konopi jest również bardzo zdrowy.
2. Nasiona konopi mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca
Choroby serca są główną przyczyną zgonów na świecie. Co ciekawe, jedzenie nasion konopi może zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Nasiona zawierają duże ilości aminokwasu argininy, który wytwarza w organizmie tlenek azotu. Tlenek azotu to cząsteczka gazu, która powoduje rozszerzenie i rozluźnienie naczyń krwionośnych, co prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi i zmniejszenia ryzyka chorób serca.
Kwas gamma-linolenowy znajdujący się w nasionach konopi jest również powiązany ze zmniejszonym stanem zapalnym. Prowadzi on do zmniejszenia ryzyka chorób serca. Dodatkowo nasiona lub olej z konopi pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko występowania skrzepów krwi i przyśpieszają regenerację serca po zawale.
3. Nasiona i olej konopny mogą przynosić korzyści przy chorobach skóry
Twój układ odpornościowy zależy od równowagi kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3. Kwasy tłuszczowe mogą wpływać na odpowiedź immunologiczną organizmu. Nasiona konopi są dobrym źródłem wielonienasyconych i niezbędnych kwasów tłuszczowych.
Olej ten może również złagodzić suchość skóry, złagodzić swędzenie i zmniejszyć potrzebę stosowania leków na skórę. Stosowanie oleju z nasion konopi osobom z egzemą może poprawić poziom niezbędnych kwasów tłuszczowych we krwi.
4. Nasiona konopi są doskonałym źródłem białka pochodzenia roślinnego
1/4 kalorii w nasionach konopi pochodzi z białka. Ilość białka w nasionach można porównać z niedużą porcją wołowiny bądź jagnięciny.
Nasiona konopi mogą stanowić kompletne źródło białka. Twój organizm nie może wytwarzać niezbędnych aminokwasów i musi je pozyskiwać z diety, a właśnie nasiona konopne, pomogą Ci zapewnić odpowiednią ilość.
W świecie roślin można bardzo rzadko zaobserwować kompletne źródła białka. Roślinom często brakuje aminokwasów lizyny. Nasiona konopi zawierają znaczne ilości aminokwasów metioniny i cysteiny, a także bardzo wysoki poziom argininy i kwasu glutaminowego. Również przyswajalność białka konopnego jest bardzo dobra – lepsza niż białko z wielu zbóż, orzechów i roślin strączkowych.
5. Nasiona konopi mogą łagodzić objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego i menopauzy
Duży odsetek kobiet w wieku rozrodczym na fizyczne lub emocjonalne objawy spowodowane zespołem napięcia przedmiesiączkowego.
Objawy te są najprawdopodobniej spowodowane są wrażliwością na hormon zwany prolaktyną. Kwas gamma-linolenowy, znajdujący się w nasionach konopi, wytwarza PGE-1, która zmniejsza działanie prolaktyny. Olej z wiesiołka, który jest również bogaty w GLA ( jeden z kwasów omega-6), może być bardzo skuteczny w zmniejszaniu objawów u kobiet, które zawiodły inne terapie PMS. Zmniejszając ból, nadwrażliwość piersi, depresję oraz drażliwość.
Ponieważ nasiona konopi są bogate w GLA, mogą one również pomóc zmniejszyć objawy menopauzy.
6. Całe nasiona konopi mogą wspomagać trawienie
Błonnik jest istotną częścią diety i wiąże się z lepszym zdrowiem układu pokarmowego. Całe nasiona konopi są dobrym źródłem zarówno błonnika rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego.
Rozpuszczalny błonnik tworzy w jelitach substancję przypominającą żel. Jest cennym źródłem składników odżywczych dla pożytecznych bakterii trawiennych, a także może zmniejszać skoki cukru we krwi i regulować poziom cholesterolu.
Nierozpuszczalny błonnik może pomóc w przedostaniu się jedzenia i odpadów przez jelita. Jest również powiązany ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy. Jednak łuskane nasiona konopi zawierają bardzo mało błonnika, ponieważ bogata w błonnik skorupa została usunięta.
Podsumowanie
Chociaż nasiona konopi dopiero zaczynają stawać się popularne, mogą być one doskonałym dodatkiem do diety, zapewniają doskonałą wartość odżywczą. Są bardzo bogate w zdrowe tłuszcze, wysokiej jakości białko i kilka minerałów.
Jednak łupiny nasion konopi mogą zawierać śladowe ilości THC, aktywnego związku marihuany. Osoby uzależnione od konopi powinny unikać nasion konopi w jakiejkolwiek formie. Nasiona konopi są niesamowicie zdrowe. Mogą być jednymi z nielicznych superfoods wartych uwagi.