fot. pexels.com

Obiad to dobry moment na zregenerowanie sił, które utraciłaś w ciągu dnia. Przebywając na diecie niskowęglowodanowej, zobowiązuje Cię do spożycia pełnowartościowego  lunchu, który może szybko przywrócić Ci energię oraz zapełnić poczucie sytości aż do następnego posiłku

Jednak czasami wymyślenie smacznych przepisów na cały tydzień może być naprawdę trudne.

Oto 7 pomysłów na smaczne i szybkie obiady:

1. Spaghetti dyniowe po bolońsku

Dyniowy makaron to doskonała alternatywa dla makaronu o niskiej zawartości węglowodanów. Obierz i pokrój dynie na szerokie kawałki, następnie użyj temperówki do warzyw. „Wiórki dyniowe” wrzuć do gotującej się wody na ok 5 min.

Spaghetti możesz wzbogacić mięsem, które także będzie łatwe w przygotowaniu. Możesz zrobić np. klopsiki z mięsa mielonego z indyka lub po prostu przygotować pierś indyczą na parze, a następnie pokroić ją w plasterki.  Udekoruj makaron dyniowy sosem bolońskim i posyp parmezanem.

2. Tacos  w sałacie

Tacos przyjęło się jako wysokowęglowodanowa przekąska. Jednak z każdego tradycyjnego posiłku można zrobić dietetyczną wersję. W tym przypadku wystarczy zamienić chrupiący chlebek na np. liście kapusty pekińskiej bądź rzymskiej.

Samodzielne przygotowanie chilii, także zajmie Ci około 30 minut. Wystarczy w garnku bądź woku zrumienić mieloną wołowinę, możesz dodać także tofu, mielony czosnek, fasolę, cebulkę pokrojoną w kostkę oraz przyprawy. Wszystkie składniki należy gotować razem na wolnym ogniu na koniec dodając koncentrat pomidorowy oraz pomidory z puszki bez skórek.

Jeśli nie masz resztek chili, możesz zrobić nadzienie od podstaw. W dużym garnku lekko zrumieniona mielona wołowina, kurczak, tofu lub seitan z mielonym czosnkiem i pokrojoną w kostkę cebulą.

Gotowe chilii należy wyłożyć na liść sałaty i ewentualnie możesz dodać do tego tarty ser. Voilà, Twój obiad jest już gotowy!

3. Sałatka z makaronem z cukinii i buraków

fot. pixababy.com

Warzywa są naprawdę świetną alternatywą na obiad czy przekąski o niskiej zawartości węglowodanów. Swoje ukryte właściwości mają także buraki i cukinia, które poprzez swoją konsystencje świetnie nadają się do eksperymentów. Ich dość twarda struktura sprawia, że bez problemu możemy użyć na nich temperówki do warzyw. Dzięki temu możemy stworzyć wegetariańską wersję makaronu, który jest naprawdę pyszny oraz bardzo pożywny.

Tak przygotowany makaron możemy połączyć z kurczakiem marynowanym bądź robionym na parze. By urozmaicić ten obiad możemy dodać także pomidorki koktajlowe, prażone migdały, przyprawy i całość skropić sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek  Gotowe!

4. Nadziewane pieczarki

Pieczarki to świetny sposób na przygotowanie nowoczesnej wersji pizzy bez mąki. Duży kapelusz i mięsista konsystencja tego grzyba sprawiają, że jest on szczególnie świetnym produktem do tego obiadu.

Pieczarki są produktem niskowęglowodanowym, ale jest bogaty w witaminy z grupy B i potas.

Aby przygotować to danie, posmaruj spód umytych, osuszonych czapek pieczarek olejem czosnkowym . Ułóż je od dołu do góry na blasze do pieczenia i posmaruj sosem do pizzy, ułóż plastry pomidora, oraz mięso mielone z piersi lub w wersji wegańskim wystarczy np. mozzarela. Następnie wystarczy wstawić je do piekarnika na około 10 minut (150*C)

5. Sushi z awokado

Ta wersja sushi nie zawiera ryżu, co nie tylko obniża zawartość węglowodanów, ale także przyspiesza ich przygotowanie. Zacznij od wypełnienia arkusza nori – cienkiego jak papier kwadratu wodorostów – cienką warstwą puree z awokado i posyp delikatnie przyprawami.

Następnie dodaj ulubione warzywa pokrojone w plasterki, takie jak papryka, ogórki, pomidory lub cebula, a także źródło białka , ryba lub marynowany ser.

Upewnij się, że górna jedna trzecia arkusza nori jest wolna od jakichkolwiek dodatków. Następnie zwilż tę górną trzecią część kilkoma kroplami wody i przetocz.

6. Potrawka słodko-kwaśna

fot. pixababy.com

Potrawka to smaczne danie o niskiej zawartości węglowodanów, których przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Wystarczy podsmażyć pierś z kurczaka z cebulką, groszkiem, papryką oraz kukurydzą. Następie możesz dodać słodko-kwaśny sos, zakupiony w pobliskim sklepie, ale wybierając tę opcję należy zwrócić uwagę na jego skład.

Drugą opcją jest przygotowanie sosu samodzielnie. Tak przygotowany sos możesz również wlać w słoiki, które następnie należy zawekować, ale dzięki temu zaoszczędzisz nieco czasu następnym razem.

Do przygotowania sosu potrzebować będziesz:

  • ząbek czosnku
  • paprykę czerwoną chilii
  • 60 ml ketchupu bez cukru, bądź koncentratu
  • 120 ml octu ryżowego
  • 15 ml sosu sojowego
  • przyprawy

Wszystkie składniki należy połączyć w jednym garnku, a następnie doprowadzić do wrzenia, najlepiej ciągle mieszając przez około 20 min. Całość możesz udekorować pistacjami bądź sezamem.

7. Smażony ryż z kalafiora

Kalafior to warzywo z rodziny krzyżowych bogate w błonnik, kwas foliowy oraz witaminy C, E i K. Niewiele osób wie, że z kalafiora można przyrządzić dodatek przypominający ryż.

 

Wystarczy rozdrobnić kalafior na małe różyczki i zetrzyj ręcznie na tarce na kawałki drobne kawałeczki. Po ztarciu uzyskujemy niewielkie drobinki przypominające ziarenka ryżu, które bez obaw o możesz połączyć z innymi składnikami.

Przygotowany „ryż” przełóż na patelnię. Dodaj do tego odrobinę oleju kokosowego, warzywa niskosrobiowe (np. brokułm papryka itd.), mielony czosnek i drobno posiekaną cebulką. Podsmażaj wszystko do momentu aż kalafior nabierze rumianej barwy.
Całość dopraw odrobiną sosu sojowego i Jajkiem sadzonym.

Podsumowując

To tylko 7 przepisów dietetycznych, o niskiej zawartości węglowodanów jakie możesz stworzyć z tradycyjnych potraw. Są one nie tylko pożywne, ale także bardzo łatwe w przygotowaniu i co najważniejsze? Zaspokoją głód. Więc jeśli jesteś na diecie niskowęglowodanowej, przygotowanie sycącego obiadu do domu lub  pracy jest prostsze niż kiedykolwiek.

PAMIĘTAJ: Każdy przepis można zmodyfikować i stworzyć z niego zdrową i bardzo sycącą wersję!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here