fot. pixababy.com

Awokado ma wiele korzyści zdrowotnych i  jest coraz częściej wybieranym owocem. Podczas gdy większość owoców składa się głównie z węglowodanów, awokado jest bogate w zdrowe tłuszcze, które możesz bez najmniejszego problemu dodać do codziennej diety.

Czy awokado jest pożywne?

Awokado jest ceniony za wysoką wartość odżywczą i jest dodawany do różnych potraw ze względu na dobry smak i konsystencje.  Jedną z popularnych potraw, gdzie głównym składnikiem jest awokado to guacamole.

Obecnie awokado stało się niezwykle popularnym dodatkiem w wielu dietach. Jest często określany jako superfood, co nie jest zaskakujące, biorąc pod uwagę jego właściwości zdrowotne.

Możemy zauważyć kilka odmian awokado, które różnią się od siebie kształtem i kolorem – od gruszkowatych po okrągłe, zielone i czarne. Ten owoc często jest nazywany gruszką aligatora. Te miano wywodzi się z „łuskowatej” skórki i kształtu przypominanego gruszkę. Żółto-zielony miąższ wewnątrz owocu jest zjadany, ale skórkę i nasiona należy odrzucić.

Awokado jest bardzo pożywne i zawiera szeroką gamę składników odżywczych, w tym aż 20 różnych witamin i minerałów.

Oto niektóre z najbardziej obfitych składników odżywczych w jednej porcji:

  • Witamina K: 26% wd
  • Folian: 20% wd
  • Witamina C: 17% wd
  • Potas: 14% wd
  • Witamina B5: 14% , B6: 13%, E: 10% wd
  • B6: 13% wd
  • Witamina B6: 13% wd
  • Witamina E: 10% wd
  • Zawiera również niewielkie ilości magnezu, manganu, miedzi, żelaza, cynku, fosforu oraz witamin A, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina) i B3 (niacyna).
  • WD – wartość dzienna 

Jedno, średniej wielkości awokado zawiera 160 kalorii, 2 gramy białka i 15 gramów zdrowych tłuszczów. Chociaż zawiera 9 gramów węglowodanów, 7 z nich to błonnik, więc są tylko 2 węglowodany, co sprawia, że ​​jest to pokarm roślinny o niskiej zawartości węglowodanów. Awokado nie zawiera cholesterolu ani sodu i ma niską zawartość tłuszczów nasyconych.

Zawiera więcej potasu niż banany

Potas jest składnikiem odżywczym, którego większość ludzi ma deficyt ilości.

Awokado jest bardzo bogate w potas. Około 100 gramowa porcja zawiera 14% zalecanego dziennego spożycia, zaś w bananach to zaledwie 10% , choć i banany są typowym pokarmem bogatym w potas. Duża ilość spożycia potasu wiąże się z obniżeniem ciśnienia krwi, które jest głównym czynnikiem ryzyka zawałów serca, udarów mózgu i niewydolności nerek.

Awokado zawiera tłuszcz

Awokado to pokarm o wysokiej zawartości tłuszczu. W rzeczywistości 77% kalorii w nim zawartych pochodzi z tłuszczu, co czyni go jednym z najtłustszych pokarmów roślinnych.

Tłuszcz zawarty w owocach awokado to kwas oleinowy, który jest nienasyconym kwasem tłuszczowym. Ten rodzaj kwasu jest głównym składnikiem oliwy z oliwek i również ma wiele właściwości zdrowotnych. Kwas oleinowy posiada np. właściwości przeciwzapalne.

Zastąpienie oleju rzepakowego, olejem z awokado ma także inne korzyści. Tłuszcz bądź olej z awokado jest odporny na utlenianie się wywołane silnym podgrzewaniem. Dlatego ta opcja jest znacznie bezpieczniejsza i zdrowsza dla naszego organizmu.

fot. pixababy.com

Awokado jest pełne błonnika

Błonnik to kolejny składnik odżywczy, w który stosunkowo bogate są awokado. Spożywanie sporej ilości tego składnika odżywczego znacznie wpływa na szybszą utratę wagi, zmniejsza skoki cukru we krwi i jest związany z niższym ryzykiem wielu chorób.

Istnieją dwa rodzaje błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Rozpuszczalny błonnik jest znany z odżywiania przyjaznych bakterii w jelicie, które są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Przeciwutleniacze w awokado

Awokado nie tylko zwiększa wchłanianie przeciwutleniaczy z innych produktów spożywczych, ale same jest również bogate w przeciwutleniacze. Obejmuje to karotenoidy i luteinę, które mają duży wpływ na zdrowie oczu. Dlatego dla osób starszych spożywanie tego owocu może przynieść dodatkowe korzyści zdrowotne. Dołączenie do codziennej diety tego produktu może skutkować tym, że pogorszenie wzroku wraz z wiekiem będzie wolniej postępować.

Jedzenie awokado wspomaga odchudzanie

Awokado jest pokarmem przyjaznym dla utraty wagi. Włączenie awokado do diety i zastąpienie nim niezdrowych tłuszczów może przyczynić się do zmniejszenia apetytu. Istnieją dowody, które ukazują, że wprowadzenie tego owocu zmniejsza chęć jedzenia. Włączenie awokado do diety może pomóc Ci naturalnie jeść mniej kalorii i ułatwi Ci przestrzeganie zdrowych nawyków żywieniowych.

Awokado jest również bogate w błonnik i bardzo mało węglowodanów, dwa atrybuty, które również powinny pomóc w utracie wagi, przynajmniej w kontekście zdrowej diety opartej na prawdziwej żywności.

Awokado jest łatwe do wkomponowania w dietę

Owoc awokado nie tylko jest zdrowym owocem, ale bardzo smacznym i łatwo wkomponować go do wielu potraw. Możesz dodać go do sałatek, stworzyć z niego zdrową wersję masła lub po prostu jeść go łyżeczką.

Kremowa i tłusta konsystencja dodana do sałatki sprawi, że nie będziesz musiał skrapiać składników oliwą z oliwek. Godną uwagi wzmianką jest guacamole, które jest prawdopodobnie najbardziej znanym zastosowaniem awokado. Przepyszną przekąską między posiłkami są chipsy bananowe z guacamole. Zawiera awokado wraz ze składnikami takimi jak sól, czosnek , limonka i kilka innych w zależności od przepisu.

Awokado często dojrzewa po pewnym czasie i po osiągnięciu dojrzałości powinno być miękkie. Składniki odżywcze zawarte w awokado mogą utleniać się i brązowieć, ale dodanie soku z cytryny powinno spowolnić ten proces.

Podsumowanie

Awokado to doskonały produkt spożywczy, pełen składników odżywczych, których wielu z nas brakuje we współczesnej diecie. Są przyjazne dla utraty wagi, zdrowe dla serca i, co nie mniej ważne, smakują niesamowicie!

Wielkim plusem tego owocu jest także to, że możesz przyrządzić z niego wiele przekąsek i dodatków. Możesz zastąpić nim np. masło do kanapek, a stworzenie masełka z awokado jest także banalnie proste.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here