fot. pixababy.com

Większość ludzi zna olej kokosowy. Często jest w centrum rozmów o zdrowiu i dobrym  samopoczuciu. Masło kokosowe nie jest tak znane. Te dwa produkty wyglądają i pachną podobnie, ale każdy ma inne cechy. Oto przegląd zalet każdego z nich.

Jaka jest różnica między olejem kokosowym a masłem kokosowym?

Olej kokosowy otrzymywany jest z tłoczenia na zimno oleju z miąższu kokosowego. Jest stały w temperaturze pokojowej i przechodzi w stan ciekły po podgrzaniu. Ma oleisty, łagodny smak i zapach kokosa.

Masło kokosowe jest masłem orzechowym z tropików. Jest wytwarzany przez przecieranie miąższu kokosowego, w tym oleju. Pasta jest stała w temperaturze pokojowej i mięknie po podgrzaniu. Efektem końcowym jest pasta o silnym smaku i zapachu kokosowym.

Odżywianie z olejem kokosowym i masłem kokosowym

Olej kokosowy składa się w całości z tłuszczu, w większości z nasyconego. Jedna łyżka stołowa ma około 14 gramów.

Masło kokosowe jest wytwarzane z całego orzecha kokosowego, więc zawiera również tłuszcz nasycony. Masło zawiera składniki odżywcze, których niestety olej kokosowy nie posiada, jest nim w szczególności błonnik. Jedna łyżka masła kokosowego zawiera około 2 gramów błonnika pokarmowego.

Inne składniki odżywcze w maśle kokosowym to:

  • białko
  • potas
  • magnez
  • żelazo

Olej kokosowy i masło kokosowe są wysokokaloryczne. Dlatego należy pamiętać, że spożywać ich powinno być umiarkowane.

fot. pixababy.com

Czy olej kokosowy i masło kokosowe są dla Ciebie dobre?

Wysoka zawartość tłuszczów nasyconych w oleju kokosowym i maśle jest zdrowa, ale z umiarem. Dieta bogata w tłuszcze nasycone prowadzi do wysokiego poziomu cholesterolu i zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Większość tłuszczów nasyconych to kwas laurynowy, więc w rzeczywistości zwiększa on tak zwany dobry cholesterol i zmniejsza ryzyko chorób.

Tłuszcze nasycone nie są związane ze wzrostem chorób układu krążenia, a wody kokosowe są bardziej mętne. Olej kokosowy oraz masło kokosowe zmniejszają ryzyko chorób serca, ale ostatecznie zależy to od wielu czynników. Samo wprowadzenie do diety tych produktów nie poprawi Ci całkowicie stanu zdrowia, ale może wpłynąć pozytywnie, gdy zostanie dołączony do diety.

Zastosowania kosmetyczne oleju i masła kokosowego

Jeśli martwisz się o chemikalia w produktach do higieny osobistej, miej pod ręką słoik z olejem lub masłem kokosowym. Ich kwasy tłuszczowe mogą pomóc zredukować zmarszczki, suchość skóry i plamy starcze.

Korzyści płynące z oleju kokosowego i masła kokosowego, najlepiej sprawdzić samodzielnie. Możesz spróbować użyć ich w swojej pielęgnacji jako:

  • środki nawilżające skórę
  • krem do golenia
  • olejek do kąpieli
  • pomadka
  • sterylizacja smoczka dziecięcego
  • olejek do masażu
  • lubrykant osobisty
  • płyn do demakijażu oczu
  • peeling do ciała lub stóp w połączeniu z solą morską

Przed użyciem oleju lub masła kokosowego na skórze wykonaj test płatkowy, aby sprawdzić wrażliwość i możliwą reakcję alergiczną.

Gotowanie i smażenie

fot. pixababy.com

Olej kokosowy jest używany głównie jako olej kuchenny. Rafinowany olej kokosowy ma wysoki punkt dymienia i jest odporny na grzanie na dużym ogniu. Świetnie nadaje się do smażenia i podsmażania. Olej kokosowy z pierwszego tłoczenia ma niższy punkt dymienia.

Olej kokosowy można rozprowadzić na grzance i zastąpić masło, masło i i olej roślinny podczas pieczenia. Należy pamiętać, że smak oleju kokosowego extra virgin nie jest tak neutralny jak innych olejów i dodaje wypiekom umiarkowany posmak kokosowy. Wersje rafinowane mają lekki lub żaden aromat kokosowy.

Masło kokosowe jest pyszne prosto ze słoika. Można go dodać prawie do wszystkiego. Jest smaczny jako substytut masła do porannego tostu lub bajgla oraz łatwo dodać go do zbilansowanej diety.

Próbuj:

  • dodawaj masło kokosowe do smoothie
  • stopić i skropić świeże owoce lub dodać do mrożonego jogurtu
  • dodaj go do płatków owsianych
  • idealnie pasuje do piña colady

Doskonale nadaje się do robienia krówek i cukierków, może być zamiennikiem masła lub oleju. Doda mocnego, słodkiego, kokosowego smaku Twoim przepisom.

Gdzie można je kupić?

Jeszcze kilka lat temu trudno byłoby znaleźć olej lub masło kokosowe gdziekolwiek poza sklepem ze zdrową żywnością. Dziś są podstawą na półkach w supermarketach czy dużych sklepach.

Ale tak wielu producentów wskoczyło na modę produktów kokosowych, że dostępne opcje mogą być mylące.

Oto kilka wskazówek, które ułatwią proces zakupów:

  • Najmniej rafinowany jest olej kokosowy extra virgin i virgin. Mają też najwięcej składników odżywczych.
  • Rafinowany olej kokosowy wytwarzany jest z suszonego miąższu kokosowego. Ma niewielki, jeśli w ogóle, kokosowy smak i kokosowy zapach. Extra virgin powinien mieć wyraźny kokosowy smak i zapach.
  • Jeśli chcesz mieć mniej kokosowego smaku w swoich przepisach lub gotujesz w wyższych temperaturach, możesz zdecydować się na nieuwodorniony rafinowany olej kokosowy, który wykorzystuje proces czyszczenia wolny od chemikaliów zamiast chemicznych rozpuszczalników lub ługu.

Masło i olej kokosowy należy przechowywać w temperaturze pokojowej. Masło kokosowe może wytworzyć na wierzchu warstwę oleju w podobny sposób jak naturalne masło orzechowe. Przed użyciem dokładnie wymieszaj masło.

Podsumowując

Olej kokosowy i masło kokosowe mają wyraźne różnice w wyglądzie, smaku i funkcjonalności. Olej kokosowy najlepiej nadaje się do smażenia i gotowania. Masło kokosowe świetnie nadaje się do robienia ciast  lub cukierków gotowanych powoli na bardzo małym ogniu.

Pomimo twierdzeń wielu ekspertów w dziedzinie zdrowia naturalnego i entuzjastów orzechów kokosowych, że produkty te są cudem zdrowia, medycyna głównego nurtu przyjmuje ostrożne podejście. Dopóki badania naukowe nie zmienią wahadła w taki czy inny sposób, jedz z umiarem zarówno olej kokosowy, jak i masło kokosowe.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here